Nélkülözhetetlen tudnivalók laptop tulajdonosoknak

Bár minden hasonlat sántít, de egy autó karbantartása lehet a legjobb példa szemléltetésre.
Ahogy az autónak, úgy a laptopoknak is szükségük van időszakos karbantartásra,
ez náluk a tisztításban merül ki.
Rendszeres időközönként a tisztítás elvégzése az egyik legfontosabb karbantartás, ha szeretnénk, hogy hosszú távon kiszolgáljon minket.

Ne csak használja, ápolja is!

Laptop: a vezeték nélküli kapcsolat

laptopok előnye az asztali gépekkel szemben, hogy hordozhatóak.
Második gépnek – a bővíthetőség korlátai miatt – tökéletes.
Vihetjük magunkkal mindenhová; internetezhetünk, dolgozhatunk rajta a vonaton menet közben, a kollégiumban és a tanítási órákon, az egyetemen, az étteremben, míg várunk valakire, és vihetjük a nyaralásra, ha már végképp képtelenek vagyunk elszakadni a munkánktól vagy a tanulástól (vagy a Facebooktól).
Mondhatjuk, hogy a felsőoktatásban részt vevők számára manapság már nélkülözhetetlen taneszközzé vált, mintegy zsinór nélküli kapcsolódási pont a kibertérhez.

Tömegcikké válásának megfelelően, már az ára sincsen olyan magasan a laptopoknak.
Viszonylag könnyen elérhetővé váltak a nagyközönség számára. Ennek ellenére azért még mindig nem mondhatjuk, hogy kifejezetten olcsó lenne egy ilyen eszköz, így nem mindegy hogyan bánunk vele.

A laptop „Achilles-pontjai”

laptopok előnye, egyben a legnagyobb ellenségük is: a hordozhatóság. Visszük magunkkal mindenhova, pakoljuk táskából ki, táskába be, válogatás nélkül letesszük az első alkalmasnak tűnő helyre. Élettartamuk nagyban függ attól, hogy miképp bánunk velük a mindennapi használat során. Hogy meghosszabbíthassuk az amúgy sem matuzsálemi korra tervezett gépeink életét, érdemes fokozottan ügyelni azok a tisztán tartására.

A hűtő rendszer, mint a laptop gyenge láncszeme

Mondhatjuk, hogy a laptop működésének elengedhetetlen feltételei közé tartozik a ventilátor. Sokan nem gondolnak rá, hogy mekkora szerepe van ezeknek a kis lapátoknak, egészen addig, amíg „meg nem főzik” a laptopjukat. Kompakt kialakításának köszönhetően, ezt az alkatrészt is jól el kellett rejteni a hordozható számítógépekben, így könnyen előfordul, hogy ha nem megfelelően kemény felületre helyezzük a gépet, túlmelegszik az optimális hűtés hiánya miatt. Ezért alátámasztás nélkül nem ajánlott használni sem az ágyban, sem a strandon kiterített pokrócon. Remek laptop tálcákat lehet már vásárolni erre a célra, dizájnban, színekben sincs hiány; szóval, ha az ágyba is magunkkal vinnénk a laptopunkat, ilyet mindenképp szerezzünk be!

A ventilátor a kapocs a laptop és a külvilág közt, ez az alkatrész gondoskodik a gép belsejében lévő alkatrészek megfelelő hőmérsékletének biztosításáról. A gép oldalán lévő kis nyíláson át azonban mindenféle por és szennyeződés rákerülhet, így egy idő után már nem tudja olyan hatékonyan ellátni a feladatát. Fontos tehát, hogy időközönként ennek az állapotával is törődjünk. A sűrített levegőt tartalmazó spray-ket lehetőleg felejtsük el. Lehet, hogy használata után már nem látjuk majd a ventilátor nyílásánál az összegyűlt porcicákat, ez azonban csak azért van így, mert az összes addig látható szennyeződést befújjuk vele a notebook belsejébe.

Az alapos és a célnak megfelelő tisztítás leginkább a laptop szétszerelése, de ezt kezdőknek és még garanciális gépek esetében egyáltalán nem ajánljuk. Nem hozzáértő kezek nyomán akár laptop javítás is lehet a vége a történetnek. Ez pedig pár ezressel többe kerül, mintha elvinnénk egy szakemberhez kitisztíttatni a laptop belsejét.

Átlagos használat mellett, normális környezetben erre legalább évente egyszer mindenképpen sort kell keríteni. A ventilátor és a laptop hűtő tisztasága, por- és lerakódásmentessége alapvetően befolyásolják a laptop élettartamát, de a hőcső optimális működése is természetesen ide tartozik.

A hőátadó felületek közt hővezető pasztákat és Gappad-eket használunk, amik szintén vesztenek a hő vezetőképességükből, sőt egy idő után, ha kiszáradnak már inkább hőszigetelőként funkcionálnak. Ez tovább csökkentheti laptopunk várható élettartamát.
Ezért az ilyen eszközöket időről időre egész egyszerűen muszáj tisztítani, s olyan esetekben, amikor a gép eleve poros helyen van használatban (műhely, nyári kültéri, stb.) a jelzett évenkénti tisztítást javasolt megduplázni.

Választhatunk, Vagy a karbantartásra költünk, vagy a karbantartás elmaradása miatti meghibásodás javítására. De az utóbbi, szinte mindig drágább. Ne érezd úgy, hogy felesleges pénzkidobásról van szó, mert ha már ott tartasz, hogy a gép teljesítményén is érződik a porcicák nem éppen kellemetes hatása, akkor nem ritkán már az utolsó előtti olyan pillanatban jász, amikor még tudunk segíteni egy alapos laptop tisztítással.

Milyen hibajelenségek jelentkezhetnek, ha nem tisztíttatod rendszeresen a laptopod?

A karbantartás (tisztítás) elmaradása miatt a következő hibajelenségek jelentkezhetnek:

Forró a notebook alja.
A gond ezzel az, hogy szépen lassan kezd forró lenni, ahogy folyamatosan tömődik el, és a felhasználónak nem tűnik fel. Azt hiszi mindig is ilyen volt.

Használat közben lelassul a laptop

A hővédelem miatt egyes típusoknál megesik, hogy először csökkentik a processzor frekvenciáját, így az kevesebb áramot vesz fel és kevésbé melegszik, de be is lassul.

A ventilátor kerreg, fura hangokat ad ki

A felgyülemlett por egy idő után egy filcszerű réteget alkot, ha ez elég nagyra nő alá a ventilátor lapátjai közé is mehet, főleg ha kívülről a hűtőegységbe fújnak. Ilyenkor a ventilátor az idegen test miatt nagyobb terhelés alá kerül, ami rövid időn belül az elhasználódásához vezethet. Ha elég időt várunk vele akkor a ventilátor cserével is számolhatunk (plusz kiadás!).

Használat közben egyik pillanatról a másikra lekapcsol a laptop

Szakmai körökben ezt a jelenséget hővédelemnek nevezik. Amikor a processzor vagy más alkatrész elér egy kritikus hőmérsékletet, annak megóvása érdekében leállítja magát és így lekapcsol a gép. Ilyenkor már munka közben adatvesztéssel is számolhatunk, ha nem volt időnk menteni.

Videokártya vagy alaplap hibák

  • A tisztítások elmaradása miatt, magasabb hőmérsékleten működnek az alkatrészek is.
  • Hosszú távon ez csökkentheti a laptop élettartalmát, ami a legjobban melegedő alkatrészekre igaz.
  • Ha ez bekövetkezik a javíttatás költséges lesz de az is megesik, hogy javíthatatlan lesz a laptopunk.

Mire érdemes odafigyelni?

  • A laptopodat évente érdemes karbantartani, a hűtőegységét szakszervizben tisztíttatni.
  • A laptopot csak szilárd, tiszta és síkfelületen érdemes használni.
  • Ha olyan helyen dolgozol gépeddel, ahol sok a szálló por, vagy a javaslatunk ellenére ágyon, szőnyegen, ölben, utcán, stb. használod a laptopodat, akkor különösen ajánlott betartani az éves hűtőegység karbantartást.
  • Ne fújj bele a hűtő rácsain, és ne használj porszívót a tisztításhoz, ugyanis ezek még több kárt tehetnek a laptopodban, mert még rosszabb helyekre kerülhet a felgyülemlett por, és bizonyos alkatrészek elmozdulhatnak a helyükről
  • Ne állj neki magad szétszerelni a laptopot, ha nem vagy biztos a dolgodban, bízd ezt szakértőkre. Téves sorrendben történő összeszerelés visszafordíthatatlan sérülést okozhatnak laptopodban. Csak összeszerelt, egyben lévő laptopot áll módunkban átvenni tisztításra, javításra.

Amennyiben nagyon meleg helyen használod a laptopot, próbálj meg helyszínt váltani.

Scroll to Top